Wat is UV?

We worden allemaal blij van de zon, helaas heeft de zon ook een kant waar we niet blij van worden.

Zonlicht bestaat voor een deel uit 2 typen UV-straling die huidkanker kunnen veroorzaken:

UVA-straling: Een hoge dosis uva straling kan je huid dusdanig beschadigen dat het huidveroudering en huidkanker veroorzaakt.

UVB-straling bereikt deels de aarde. Deze stralen zorgen ervoor dat je huid verkleurt. Je kan hierdoor dus verbranden, maar heeft wel een positief effect, zoals het aanmaken van vitamine D.

Er is ook nog een UVC-straling, deze is het meest schadelijk, maar bereikt het aardoppervlak niet door de ozonlaag.

Zonkracht:

Hoe hoger de zon staat, hoe sterker de zonkracht. De afstand die UV-stralen door de dampkring moeten afleggen, is ’s-middags het kortst, als de zon recht boven ons staat.

Zonkracht hangt af van:

Het jaargetijde: in de zomer is in Nederland ’s middags maximaal 6 of 7 en in de winter vaak minder dan 1.

Tijdstip van de dag: tussen 12:00 en 15:00 uur is de zonkracht in Nederland het sterkst.

Je locatie op aarde: Hoe dichter bij de evenaar, hoe sterker de uv-straling en hoe kleiner de seizoensverschillen. Hoe hoger (in de bergen), hoe sterker de uv-straling.

Bij zwaarbewolkt weer, komt er nauwelijks uv-straling door. Als het heiig is (dunne, nevelige bewolking) bereikt er wel veel uv-straling de aarde.

UV-straling wordt sterker door weerkaatsing via zand en water 10 tot 20%). De weerkaatsing via verse sneeuw en ijs is zelfs 80 tot 90%.

De aarde wordt beschermd tegen uv-straling door de ozonlaag. Doordat de dikte van de ozonlaag steeds verder afneemt, wordt er steeds meer uv-straling doorgelaten en wordt de zonkracht sterker. De ozonlaag is in Nieuw-Zeeland en Australië het dunst.

Om te begrijpen wanneer de zon het gevaarlijkst is, werd er een UV-index ontwikkeld. De UV-index is een getal dat het effect van de sterkte van de zonnestraling op de onbeschermde huid weergeeft. Uit de tabel hierna kan je de betekenis van de UV-index afleiden.

De zonkracht wordt uitgedrukt in de waarden van 0 t/m 16, een schaal die ook in andere landen wordt gebruikt. In landen dicht bij de evenaar en in de bergen kan de zonkracht hogere waarden halen. Hoe hoger de UV-waarde, hoe groter de potentiële schade voor huid en ogen. In de grafiek hieronder kan je zien wat je kunt doen om je te beschermen bij elke UV-waarde.

Waar kan je de actuele UV-index en zonkracht checken?

Dagelijks wordt de actuele UV-index en de zonkracht vermeld via:

https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/zonkracht

Meer informatie over zonkracht:

https://www.rivm.nl/zonkracht