Hoeveel bescherming biedt UV-beschermende kleding?

We worden allemaal blij van de zon, alleen is er een kant waar we niet blij van worden UV-straling. Een overschot daarvan kan leiden tot verbranding, huidveroudering en huidziektes. Dit is echter geen reden om niet meer in de zon te komen, maar we moeten leren er mee om te gaan.

  • Zorg voor voldoende bescherming.

Door het dragen van UV beschermende kleding en je in te smeren met zonnebrandcrème zorg je voor een goede bescherming. Iets wat vooral vaak vergeten wordt is het hoofd en het gezicht. Deze worden het meest blootgesteld aan UV-straling. Huidkanker komt ook het vaakst voor in het gezicht en op het hoofd. Door het dragen van UV-beschermende petjes kan je het gezicht en je hoofd goed beschermen.

Het dragen van een goede zonnebril is zeker ook aan te bevelen. Let hierbij op dat de zonnebril een CE-markering heeft van CE3 of CE4 en dat de zonnebril voldoende bescherming geeft aan de zij-, boven- en onderkant.

Het dragen van een UV-beschermend shirt is zeker aan te raden. Draag je een gewoon T-shirt, dan zal je alsnog verbranden. Een gewoon T-shirt heeft namelijk een UPF 8/12 bescherming, terwijl een UV-shirt een bescherming biedt tot UPF50+ en houdt daardoor 98% van alle UV-straling tegen.

  • Voordelen van UV beschermende kleding.

UV-kleding biedt ten alle tijden bescherming tegen de zon en beschermt zowel tegen UVA- en UVB-staling. De kleding ademt en isoleert, waardoor je lekker koel blijft in de zon dankzij een beschermingsfactor tot UPF50+.

  • UV-kleding hoe werkt dat? 

Doordat de vezels van dichter op elkaar geweven wordt, houdt dit UV-straling tegen, dus hoe dichter de stoffen geweven zijn, hoe beter het UV-straling tegenhoudt. De stoffen worden uitvoerig getest en moeten rekbaar, ademend, licht, snel drogen en waterproef zijn. Water heeft geen invloed op de UV-beschermende stoffen.

  • Extra bescherming
UV-beschermende kleding voor kinderen

Voor kinderen tot 16 jaar, mensen met een licht huidtype, zonneallergie, huidaandoeningen (zoals: psoriasis, vitiligo, huidkanker, auto-immuunziekte) en mensen die medicijnen slikken die een overgevoelige reactie van de huid in de zon geven is het erg belangrijk om UV-beschermende kleding te dragen voor extra bescherming.